Yüz Felci Tedavisi Ankara

Ankara yüz felci; fasiyal sinir olarak bilinen ve yüzdeki mimik kaslarının çalışmasını sağlayan sinirde görülen fonksiyon kaybı sonucu ortaya çıkar. Bu durum beyinden gelen motor fonksiyonların da işlevini yitirmesine neden olur. Yüz felci geçiren bireylerde gözünü kapatamama, gözyaşlarının dışarı akması, kaşlarını kaldıramama gibi şikâyetler ortaya çıkar. Göz kapağının kapatılamaması sonucunda gözde kuruluk ve buğulu görme durumu oluşur. Bunun yanı sıra yüz felci belirtisi olarak ağız hareketlerinde de sorunlar görülebilir. Sıvı gıda tüketirken dudak kenarından akma olması, ıslık çalamama, gülememe gibi şikâyetler oluşur. Kişilerin yaşam kalitesini oldukça düşüren bu durumun tedavisi için alanında deneyimli bir kulak burun boğaz uzmanı hekime başvurmak gerekir.

Yazımızın devamında yüz felci Ankara ile ilgili detaylı bilgi bulabilirsiniz. Ankara yüz felci tedavisi için kliniğimizle iletişime geçebilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin’den randevu alabilirsiniz.

Yüz Felci Nedir?

Sinir hasarı nedeniyle oluşan yüz felci, mimik kaslarında hareket kaybının oluşması durumudur. Fasiyal sinirde meydana gelen hasar sonucunda ortaya çıkar. Fasiyal sinir, yüz ifadelerini kontrol etmemizi sağlayan kasların hareket etmesini mümkün kılar. Mimikler, konuşma, çiğneme, yutma, tat duyusu, gözyaşı ve tükürük salgıları üzerinde etkilidir. Fasiyal sinirin çeşitli nedenlerle hasara uğraşması sonucunda tüm bu fonksiyonlarda kayıplar görülür ve yüz felci ortaya çıkar.

Yüz Felci Çeşitleri Nelerdir?

  • İdyopatik Periferik Fasiyal Paralizisi: Yüz felcinin en sık görülen türüdür. Nedeni belli olmayan bu yüz felcinde hastalarda genellikle kulak ağrısı görülür. Yüz felci, bu kulak ağrısını takiben ortaya çıkar. Genellikle 3 gün içerisinde gelişen bu durum 7 gün içerisinde de maksimum düzeye ulaşır. Hastalığa neden olan faktörün tam olarak belli olmaması nedeniyle idyopatik ismini alan bu yüz felci türünün son yıllarda yapılan araştırmalar ile virüs kaynaklı gelişme gösterebileceği görülmüştür. Yapılan araştırmalar idyopatik periferik fasiyal paralizisinin virüslerin yol açtığı etkiler ile geliştiğini destekler niteliktedir.
  • Herpes Zoster Kaynaklı Yüz Felci: Uçuk virüsünün bir varyantı olan herpes zoster nedeniyle gelişen yüz felci, ikinci en sık karşılaşılan yüz felci tipidir. Kulak kepçesinde görülen kaşıntılı bir yara ile başlayan hastalık, şiddetli kulak ağrısına da neden olur. İdyopatik yüz felcine kıyasla daha ağır seyreden bu tipte cerrahi yöntemlerle tedavi gerçekleştirilmesine duyulan ihtiyaç da daha fazladır.
  • Travma Sonucu Gelişen Yüz Felci: Bu tip yüz felci, farklı nedenleler ortaya çıkabilir. Beyin sapı, kulak ya da yüze yapılan cerrahi işlemler sonucunda gelişen ameliyat travmaları yüz felcine neden olabilir. Delici ya da kesici cisim yaralanmaları, trafik kazaları gibi nedenlerle de travma sonucunda gelişen yüz felci ortaya çıkabilir.

Yüz Felci Neden Olur?

Yüz felci, farklı türlerde görülebilen bir rahatsızlıktır. Ortaya çıkma nedeni de görülen türüne göre değişiklik gösterir. En sık karşılaşılan yüz felci vakalarında bu duruma neden olan faktör tam olarak bilinemez. Ancak son yıllardaki çalışmalar virüslerin hastalığın gelişmesinde önemli bir rol oynadığını gösterir niteliktedir. Uçuk virüsünün bir çeşidi olan herpes zoster ile enfekte olunması sonucunda da yüz felci görülebilir. Bunun yanı sıra darbe ve travmalara bağlı olarak da yüz felci gelişmesi olasıdır. Özellikle beyin sapı, kulak ve yüze uygulanan cerrahi işlemler sonucunda gelişen travmalar nedeniyle yüz felcine rastlanabilir. Trafik kazaları, delici ve kesici yaralanmalar, kulakta kurşun yaralanması, künt travmalar nedeniyle de felç durumunun gelişmesi olasıdır.

Deneyimli hekimler tarafından uygulansa bile orta kulağa yapılan cerrahi müdahaleler sonucunda da %1 oranında yüz felci gelişme riski vardır. Kulak kemiğinde anomali görülen vakalarda bu oran daha yüksektir. Tükürük bezine müdahale edilen ameliyatlarda da benzer bir risk söz konusudur.

Yüz Felci Belirtileri Nelerdir?

Yüz felcinin türüne göre hastalarda görülen belirtiler de değişiklik gösterebilir. İdyopatik periferik yüz felcinde ilk karşılaşılan belirti genellikle kulak ağrısı olur. Hastanın yüz hareketlerinde ağırlaşma görülür. Aynı zamanda gözünü kapatamama, kaşını kaldıramama, sıvı tüketimi esnasında tüketilen maddenin dudak kenarlarından sızması gibi belirtiler açığa çıkabilir. Genellikle başka bir muayene bulgusuna rastlanmaz.

Herpes zoster kaynaklı yüz felci vakalarında ise idopetik periferik tipe göre daha şiddetli bir kulak ağrısı söz konusudur. Aynı zamanda hastalığın başında kulak kepçesinde bir yara görülür. Yara bölgesinde kaşıntı şikâyeti de mevcuttur. Bir hastalıktan kaynaklı doku bozukluğu anlamına gelen sekeller ile karşılaşılma riski de bu türde daha fazladır.

Yüz Felci Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yüz felci tedavisi, bu durumun ortaya çıkmasına neden olan faktöre ve felç türüne göre hasta özelinde planlanır. Tedavi için hastaların alanında deneyimli bir kulak burun boğaz hastalıkları hekimine başvurması gerekir. Hekimin yapacağı detaylı muayene sonucunda felç türü ve felce neden olan faktör belirlenir ve buna istinaden hastaya en uygun tedavi süreci başlatılır.

Yüz felci vakalarında gecikmeden tedavi sürecinin başlatılması oldukça önemlidir. İdyopatik periferik yüz felci görülen hastalarda kortizan tedavisi ve antiviral tedavi uygulanır. Tam felç görülen hastalarda tedavinin ikinci haftasında EMG testi yapılır. Bu test ile hastalığın prognozunun anlaşılması mümkün olur. Tedavinin başarı oranı oldukça yüksektir; hastaların tamamına yakınında iyileşme görülür. Ancak bazı hastalarda bu iyileşme tam olmayabilir. EMG testi sonucunda iyileşme potansiyelinin düşük olduğu anlaşılan vakalarda ve klinik olarak iyileşme bulgusuna rastlanamayan hastalarda cerrahi müdahaleye başvurulması mümkündür.

Herpes zoster kaynaklı yüz felci vakalarında tedavi öncelikle ilaç iledir. Bu grup felçlerde prognoz daha kötüdür. Bu nedenle cerrahi tedaviye daha sık baş vurulur. Travma sonucunda ortaya çıkan yüz felçlerinde ise mümkün olan en hızlı şekilde sinirlerin onarılması oldukça önemlidir. Yaralanma sinirin tam kesilmesine neden oldu ise sinirin uç uca dikilmesi gerekir. Doku kaybının da görüldüğü hastalarda başka sinirlerden doku alınması yöntemine başvurulabilir. Genellikle boyundan ve bacaktan alınan bu dokular ile sinir hasarı görülen bölgeye yama yapılır.

Sinirlerdeki hasarın giderilmesi için vakit kaybetmeden tedavi sürecine başlamak oldukça önemlidir. Bu tedavinin alanında deneyimli bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi ise iyileşme olasılığını artırır. Yüz felci tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz. Ankara yüz felci tedavisi için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin’den randevu alabilirsiniz.