Kolesteatom Cerrahisi Ankara

Kolesteatom cerrahisi; orta kulakta iltihaba ve işitme kayıplarına neden olan kolesteatom adlı rahatsızlığın giderilmesi ve sağlıklı işitmenin devam edebilmesi için uygulanan işlemlerdir. Kolesteatom rahatsızlığı olan hastalarda, kulak kanalı ve kulak zarının dış kısmını kaplayan deri tabakası orta kulakta birikir. Bu birikme sonucu kulakta baskı ve ağrı hissi oluşur. Zaman içerisinde iltihaplanma riski de vardır. Bölgenin konumu nedeniyle bu iltihap, uzun vadede çok daha ciddi problemlere neden olabilir. Bu nedenle kolesteatom teşhis edildikten sonra, hastalığın seyrine ve durumuna göre, en kısa sürede doğru yaklaşımla tedavi edilmesi gerekir. İlerlemiş olgularda en etkili tedavi yöntemi ise cerrahidir. Ankara kolesteatom cerrahisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Kolesteatom Nedir?

Sağlıklı derinin önemli özelliklerinden biri kendini yenilemesidir. Bu yenileme çok kısa zaman içinde olur. Cildin doğurgan tabakası epitel adı verilen dış tabakayı yeniledikçe üstteki ölü kısımlar dökülür. Kulak zarının dışa bakan yüzü bu deriyle; içe bakan yüzü ise mukoza adı verilen ve özellikleri çok farklı olan döşeme ile örtülüdür. Tıpkı yanak ve ağız içinde olduğu gibi… Cildin bu doğurgan tabakası orta kulağa geçtiğinde ise özelliklerini sürdürecek ve orta kulakta bu yenileme işlevi devam edecektir. Normalde cilt kendisini yeniledikçe atılan epitel döküntüleri orta kulakta hapsolacak ve soğan zarı tarzında orta kulakta birikmeye başlayacaktır. Birikim arttıkça önünde bulunan kemiği tahrip etmeye başlar. Bu durumun en önemli risklerinden biri de bölgede iltihap oluşmasıdır. Bölge iltihap kaparsa tahribat çok daha hızlı olur ve sağlığı ciddi şekilde riske atabilir. Kolesteatomun oluşma süreci aşağıdaki gibidir:

  • Orta kulak boşluğuna ulaşan cilt epiteli artıklarının neden olduğu bir rahatsızlıktır.
  • Kulak zarının ince ve zayıf olan üst kısmı içeriye doğru çöker. Bu bölgede cepleşerek orta kulakta girintiler meydana gelmesine neden olur.
  • Bu girintilerin içerisinde biriken cilt epiteli, üzerine toplanan bakteriler nedeniyle kolesteatomu oluşturur.
  • Konjenital olarak orta kulakta bulunabilir

Kolesteatomun Riskleri Nelerdir?

Orta kulak komşulukları dikkate alındığında üst duvarı orta beyin ile komşudur. İç duvarı iç kulak ve yüz siniri ile, arka duvar beyincik ile ön duvar şah damarı ile komşudur. Durum böyle olunca kolesteatom adı verilen hastalığın kemiği tahrip etmesi ile ne gibi hayati sorunlar yaratacağını öngörmek mümkündür.

Hastalık öncelikle orta kulaktaki kemikçik sisteminin en ince, hassas kısımlarını etkiler. Zamana işitmede azalmaya neden olur ve tümör gibi davranarak kulak kemiğini içten içe kemirir. Dolayısıyla ölümcül sonuçlara bile neden olabilen, oldukça ciddi bir rahatsızlıktır.

Kolesteatom Belirtileri Nelerdir?

Kolesteatomun en yaygın belirtisi kulakta kötü kokulu bir akıntı olmasıdır. Bununla birlikte hastalık nedeniyle kulakta dolgunluk hissi ve işitmede azalma olabilir. Rahatsızlığın en yaygın belirtileri:

  • Aralıklı ya da sürekli devam eden kulak akıntısı olması
  • Kulakta gelen akıntının kötü kokulu olması
  • Kulak ağrısı
  • İşitmede azalma ya da işitme kaybı
  • Baş ağrısı
  • Yüzde uyuşma ve felç
  • Baş dönmesi

Kolesteatom Tanısı Nasıl Konulur?

Kolesteatom tedavisinde erken teşhisin önemi büyüktür. Bu nedenle yukarıda söz edilen şikâyetlere sahip olan kişilerin, zaman kaybetmeden alanında uzman ve deneyimli bir kulak-burun-boğaz doktoruna başvurması gerekir. Bu süreçte bilgisayarlı tomografi (BT), MR ve işitme testleri yardımı ile bölgenin durumu ile teşhis konulabilir. Bu noktada hasta öyküsünün doğru değerlendirilmesi de oldukça önemlidir. Ankara kolesteatom tanı ve tedavisi için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Kolesteatom Nasıl Tedavi Edilir?

Kolesteatom var ise ne pahasına olur ise olsun (tabii ki hayati organların bütünlüğünün korunması kaydı ile) temizlenmelidir. Bu sağlandıktan sonra eğer orta kulakta geniş bir açıklık oluşturulmuş ise bunun onarılması aşamasına geçilir.

Orta kulak duvarları hastanın kendi doku ile yeniden yapılandırılır, işitme kemikçiklerinde hasar olmuş ise gerekirse Titanium protez kullanılarak yeniden yapılandırılır ve kulak zarı yeniden oluşturulur.

Kolesteatom Tekrar Eder Mi?

Rahatsızlık, kişinin yaşı ya da genel sağlık durumundan bağımsız olarak tekrar edebilir. Kolesteatom en iyi ellerde bile % 20 lere varan nüks oranlarına sahiptir. Bu nedenle bu ameliyatı geçiren hastalar hayat boyu düzenli olarak izlenmelidir.

Ankara Kolesteatom Cerrahisi Fiyatları

Kolesteatom, doğru yaklaşımla tedavi edildiğinde işitme sorunları ve hastalığa bağlı riskler büyük oranda ortadan kalkar ve kişi sağlığına kavuşabilir. Tedavi edilmediğinde ise ilerleyerek, hayati risk bile oluşturabilir. Bu nedenle tanı sürecinde mutlaka alanında uzman ve deneyimli bir doktorun değerlendirmesi gerekmektedir. Hastalık erken teşhis edildiğinde tedavi süreci çok daha kolay olmaktadır. İlerlediğinde ise kulak zarının yeniden oluşturulması gibi hassas cerrahi yöntemlere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle kolesteatom cerrahisi fiyatlarında hastanın durumunun göz önünde bulundurulması önemlidir. Ankara kolesteatom cerrahisi fiyatları hakkında daha fazla bilgi için kliniğimizi arayabilir ve randevu alabilirsiniz.