Denge Kayıpları Tedavisi Ankara

Denge kayıpları Ankara; kulak, burun, boğaz hastalıklarının bir kısmının sebebi olarak görülen, yaş ilerledikçe daha sık karşımıza çıkan bir problemdir. Bu problem kişinin hayat kalitesinin düşmesine sebep olabilir. Kimi durumda denge kaybının beraberinde getirdiği düşme, kafa travmaları, kemik kırılmaları gibi ikincil sorunlar kişinin hayatında sorunlara  yol açabilir. Denge problemlerinin %85’i iç kulaktan kaynaklanır. Her ne kadar hastanın öyküsü tanıda çok önemli bir kısım oluştursa da kesin tanıya ancak uzman hekim tarafından yapılan özel değerlendirmeler ile erişmek mümkündür. Denge kayıpları Ankara hakkında daha fazla bilgi için yazının devamını okuyabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Denge Kayıpları Nedir?

Tıpkı iki motoru sağlıklı çalışan bir uçakta olduğu gibi dengede olabilmemiz için ana denge organımız olan iç kulağın her iki taraftan da beyne eşit sinyal göndermesi gerekir. Nasıl ki motorlardan birinin bozulması veya eksik çalışması durumunda, uçağın havada kalabilmesi için karmaşık sistemlerle kanatlara yön ve motorlara güç dağılımı yapması gerekiyorsa, iç kulaktan birinin beyne farklı sinyaller göndermesi durumunda beyin kompensasyon mekanizmaları ile süreci üstlenir ve dengeyi sağlar. Ancak bazı durumlarda bu mekanizmanın çalışması gecikebilir veya yetersiz kalabilir. Bu gibi durumlarda denge kayıplarıyla karşılaşılabilir.

Denge Kayıpları Tedavisi Nasıl Yapılır?

Son yıllarda baş dönmesi ve denge bozukluğunun tedavisinde Vestibüler Rehabilitasyon (VR) yöntemi aktif olarak kullanılıyor. VR yöntemi denge problemi yaşayan astronot ve pilotların tedavi girişimlerinden elde edilen deneyimlerle şekillenmiştir. Bu programla, tüm dünyada onbinlerce hastanın baş dönmesi ve dengesizlik şikayetinden kurtulup aktif yaşamlarına devam etmeleri sağlanır. Ancak, Vestibüler Rehabilitasyon yönteminin yanı sıra denge kaybının tedavisi için buna sebep olan problem belirlenmeli ve uygun tedavi yöntemlerine başvurulabilir. Örneğin;

  • Meniere hastalığının tedavisinde öncelikle ilaç tedavisi uygulanır. Eğer hasta ilaç tedavisinden yarar görmüyorsa orta kulağa yapılan enjeksiyonlara ve cerrahi müdehaleye başvurulur.
  • Pozisyonel baş dönmelerinde ilk adımda iyileştirici manevralar uygulanır.
  • Migren baş dönmelerinde kriz ve önleyici ilaç tedavileri ve alışkanlıkların değiştirilmesi önerilir.

Bu hastaların ambulatuar tedavileri sonrası eğer dengesizlik yaratacak bir sekel hastalık kalmış ise bunun tedavisi Vestibüler Rehabilitasyon ile mümkündür. Aslında klinik olarak kendisini belli etmemiş ancak detaylı vestibüler değerlendirmelerle ortaya konulabilen dengesizlik sorunları küçük bir etken ile aktifleşebilir.  İç kulak hastalıklarının yanı sıra birçok nörolojik sorun, B12 Vitamini düzeyleri ve benzeri faktörler bu sürecin gerçekleşmesine sebep olabilir.

Vestibüler Rehabilitasyon (VR) Yöntemi Nedir?

Kişinin dengeyi sağlayabilmesi için iç kulağın her iki tarafından da eşit sinyaller ve bilgiler gelmesi gerekir. Eğer iç kulağın her iki tarafından gelen sinyaller birbirine eşit değilse beyinde bir uyuşmazlık gerçekleşir. Bu durumda ise beyin bu süreci üstlenerek kişinin dengede kalmasını sağlar. Ancak kimi durumda beynin dengeyi kurma çabası yetersiz kalır ve olması gereken süreden daha geç cevap verir. Vestibüler Rehabilitasyon (VR) yöntemi ile bu aşamada beyne ve denge organlarına dengeyi nasıl refleksif hale getirebilecekleri öğretilir.

Gözler bir görme organı olduğu kadar aynı zamanda bir denge organıdır. Görsel imajın retina tabakasına düşmesi ile denge sistemi de uyarılır. Özellikle aktif hareketler sırasında dengede kalmada gözlerin büyük rolü vardır. Denge sorunu olan bir kişiye ayakta yazı okutmak mümkün değildir. Hatta araç tutma sorunu olan kişinin bu sorununun temelinde görsel ve vestibüler uyuşmazlık vardır. İşte bu nedenle de denge rehabilitasyonunda bu refleksi kullanırız.

18 seanslık bir sürede gerçekleştirilen bu tedavide hastanın iyileşme süreci dinamik postürografi ve video head impulse testleri ile takip edilir. Bu şekilde hastaların vestibüler rehabilitasyondan elde ettikleri kazanımları objektif verilerle değerlendirilmektedir. Her hasta için dengesizlik odağına ve elektrofizyolojik  verilere göre farklı rehabilitasyon prosedürleri uygulanır.

Postural Rehabilitasyon Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Postural mekanizmalar zeminle temasta olan ayaklarda bulunan algılayıcıların sinirler ve omurilik aracılığı ile beyin sapına gönderdiği sinyaller ile başlar. Daha sonra da bacak ve gövde kaslarına gönderilen koordine sinyaller ile sistemli biçimde kasılarak dengede kalmayı sağlar. Bu yollarda bir problem olduğunda ve bunların koordinasyonunu yapan denge çekirdekleri ve iç kulak hücrelerinin uyumlu çalışmasında sorun olduğu zaman kişimim dengesi de bozulur.

Postural rehabilitasyon bu yolların reflekslerinin beyne yeniden öğretilmesini ifade eder. Bunun için yumuşak zemin, düzensiz zeminde yürümek, denge topları üzerinde durmak, trambolin gibi oynak zeminde egzersiz yapmak veya daha karmaşık biçimde dinamik posturografi cihazları ile tüm görsel ve periferik reflekslerin uyarıldığı cihazları kullanmak gerekir.

Elbette denge egzersizleri kişi için bir yaşam biçimi oluşturmalı ve tedavi konseptleri günlük yaşamda alışkanlık haline getirilip uygulanmalıdır. Bu sebeple hastalara evde yapmaları üzere verilen denge egzersizlerinin düzenli bir şekilde uygulanmalıdır.

İleri düzeydeki denge bozuklukları hastayı yerinde kaldıramayacak niteliktedir. En güncel ve ileri tedavi olarak bilinen Vestibüler Rehabilitasyon (Denge Egzersizleri) önemli ölçüde katkı sağlarken, bu süreçten yarar göremeyen hastalar için her şey bitmiş değildir. Denge sistemine elektriksel akım sağlayarak hastaların hareketini sağlayan “Denge Kemeri” bir ara çözüm olarak başvurulabilir. Bunun ötesinde tıpkı işitme engelli hastalarda kullanılan biyonik kulakta Kohlear İmplant kullanılabildiği gibi “biyonik denge implantı” (Vestibüler implant) bu sürece son noktayı koymuştur. Profesör Özgirgin de dünyada henüz yeni klinik uygulamaları başlayan bu süreçte çalışma grupları içinde yer almaktadır.

Denge Kaybı Ankara Fiyatları

Denge kaybı günümüzde birçok kişinin sıklıkla karşılaşabileceği bir problemdir. Çeşitli sebeplerden kaynaklanabilen denge kaybı için birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olan Vestibüler Rehabilitasyon yöntemi farklı bir şekilde adlandırmak gerekirse denge egzersizleri hastanın iyileşmesi için önemli bir rol oynar. Denge kaybı Ankara fiyatları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.