Meniere Tedavisi Ankara

Meniere tedavisi Ankara; genellikle genetik nedenlere bağlı oluşan ve iç kulak tansiyonu da denebilecek, meniere hastalığının ve buna bağlı şikâyetlerin giderilmesini amaçlayan yaklaşımlardır. Meniere; nedeni tam olarak belli olmayan ve iç kulak içerisindeki sıvı basıncının artması ile karakterize olan bir rahatsızlıktır. En belirgin özelliği ise baş dönmesine neden olmasıdır. Belirtiler genellikle ataklar hâlinde gelir ve baş dönmesi şikâyetine bulantı, kusma, kulakta basınç gibi semptomlar da eşlik edebilir. Meniere, özellikle orta yaş ve üzeri dönemde görülen bir rahatsızlıktır ve tedavisi için hem cerrahi hem de cerrahi olmayan, farklı yöntemler tercih edilebilir. Ankara meniere tedavisi hakkında tüm sorularınız için kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin’den randevu alabilirsiniz.

Meniere Nedir? Neden Olur?

Meniere; iç kulak tansiyonu olarak da kısaca tanımlayabileceğimiz, genetik aktarım ile de ilgili olabilecek bir rahatsızlıktır. İç kulak sıvı basıncının artması ile karakterizedir. Çocukluk ve gençlik dönemlerinden ziyade orta yaşların hastalığıdır. Kesin nedenleri hâlâ bilinememektedir ve günümüzde buna dair araştırmalar sürmektedir.

Meniere hastalığının arka planında iç kulak sıvısının yapımında artış ve/veya emiliminde azalma söz konusudur. Bununla birlikte stres ve duygusal bozuklukların da meniere krizlerinin tetiklenmesinde etkisi olduğunu söyleyebiliriz.

Nedenleri tam olarak bilinmediği için risk grubu net bir şekilde öngörülemese de orta yaş ve üzeri yaşlardaki, kadın hastaların bu rahatsızlığa daha yatkın olduğuna yönelik çalışmalar bulunmaktadır.

Meniere Farklı Hastalıklar Nedeniyle Tetiklenir Mi?

Meniere, farklı hastalıklara bağlı olarak tetiklenmez ancak hastalığın arka planında yatan, iç kulak sıvısının artmasını tetikleyen hastalıklar olabilir. Bunlar meniere ile benzer özellikler gösterir. Bu nedenle zaman zaman bu rahatsızlık ile karıştırılabilmektedir. Bu noktada, alanında uzman kulak-burun-boğaz doktorları tarafından hastalığın tanı alması ve tedavi sürecinin başlatılması çok önemlidir.

Meniere hastalığının birlikte olduğu (komorbidite adı verilen) baş dönmesi hastalıkları vardır. Yani meniere hastalığı belli sıklıkla pozisyonel baş dönmesi (kristal oynaması) veya vestibüler migren hastalıkları ile birlikte görülebilir.

Meniere Belirtileri Nelerdir?

Meniere, baş dönmesi ile karakterize bir hastalıktır. Rahatsızlığın neden olduğu his, çevre döner şeklinde ve şiddetlidir. Semptomlar ataklar hâlinde görülür. Ataklardan önce ise kulakta basınç hissi ortaya çıkabilir. Çoğu hastada baş dönmesine 1 – 2 saat süren bulantı ve kusma şikâyetleri de eşlik eder.

Meniere ataklarından sonra baş dönmesi şikâyeti tamamen ortadan kalkar ve bir diğer krize kadar yeniden baş dönmesi olmaz.

Meniere Atakları Ne Sıklıkta Tekrar Eder?

Meniere atakları genellikle birkaç saat sürer. Kriz sıklığı hastalığın erken evrelerinde senede bir iki kez olabilir. İlerleyen süreçte ise haftada birkaç kez ataklar görülebilir. Bu durum, hastanın günlük yaşam kalitesini ciddi ölçüde olumsuz etkileyecek ve çalışmasını engelleyecek boyutlara da ulaşabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde hem hastalığın seyrine ve durumuna göre bir yaklaşım seçmek ve hastalığı doğru tanı koymak oldukça önemlidir.

Meniere Nasıl Tedavi Edilir?

Meniere hastalarının büyük kısmında ilaç tedavisi ile oldukça başarılı sonuçlar alınır ve krizler kontrol altına alınabilir. Ancak rahatsızlığın ilerlediği/ilaç tedavisine yanıt vermeyen kişilerde ilaç dışındaki tedavi yöntemlerini değerlendirmek de gerekebilir: Meniere tedavisinde kullanılan diğer yöntemler:

  • Kulak içine kortizon enjeksiyonu: İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalarda ikinci seviye işlemler uygulanır. Kulak içine kortizon enjeksiyonu ikinci aşama tedavidir. Kulak zarını aşarak enjekte edilen kortizonun orta kulak iç kulak arasında bulunan pencere aracılığı ile iç kulağa süzülmesi amaçlanır.
  • Endolenfatik kese içine kortizon enjeksiyonu: Kulak içine kortizon enjeksiyonun etkili olmadığı durumlarda 3 aşamada Meniere hastalığında etkili olan iç kulak sıvı basıncını azaltabilmek maksadı ile iç kulak sıvısını dengeleyen endolenfatik kese olarak adlandırılan yapının için kortizon enjeksiyonu yapılır. Bu tedavi yöntemi halen dünyada sayılı merkezde uygulanmaktadır. 2007 yılında Japon araştırmacılar tarafından önerilmiş olan bu tedavi yöntemi Türkiyede de çok az sayıda merkezde uygulanmaktadır. (Video linki var)
  • Kulak içine ilaç antibiyotik enjeksiyonu: Dördüncü aşamada kulak içine enjekte edilen özel ilaçlarla (iç kulak hücrelerine zarar verecek antibiyotikler) tedavi söz konusu olabilir. Baş dönmesi krizlerinin etki altına alınmasında % 90 ın üzerinde etkilidir. Uygulama, kulak içine kortizon enjeksiyonu gibidir. Bununla birlikte içeriye verilen özel ilacın, iç kulak sıvısı üreten hücreleri etkisiz bırakıp işitmeyi de olumsuz etkileme ihtimali vardır ancak bu oran oldukça düşüktür. Enjeksiyon sonrasında değişik şiddette geçici dengesizlik şikâyeti olabilir.
  • Denge siniri kesilmesi: Son aşama tedavidir. Beyin sapına giden denge sinirlerinin kesilmesidir. Başarı oranı gentamisin etkisinden biraz daha yüksektir.

Ankara Meniere Tedavisi Fiyatları

Meniere, günümüzde sık görülen iç kulak rahatsızlıklarından biridir. Nedenleri kesin olarak bilinmediği ve net bir risk grubu olmadığı için tanı süreci de zorlu olabilmektedir. Bu noktada doktorunuzun uzmanlığı ve alanındaki deneyimi de oldukça önemlidir. Meniere, tanı aldıktan sonra tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Özellikle ileri evre hastalarda, tedaviden sonra hafta içerisinde sık sık tekrar eden baş dönmesi şikâyetleri azalır. Meniere ile birlikte kristal oynaması olan hastalarda, bu durumu özel tanı yöntemleriyle tespit etmek de oldukça önemlidir. Hem kulakta kristal oynaması hem de meniere tanı sürecinde kullanılan özel yöntemler ve meniere tedavisi hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda ihtiyaçlarınıza göre tedaviyi ve Ankara meniere tedavisi fiyatlarını da öğrenebilirsiniz.