Boyun Kitlesi Ankara

Boyun kitlesi Ankara; boyun bölgesinde enfeksiyon, genetik sebepler gibi çeşitli faktörlerden dolayı oluşan şişliklerdir. Boyun lenf düğümü yerleşimi açısından vücudun en zengin bölgesidir. Geniz, boğaz, yutak, gırtlak gibi oluşumları içermesi nedeni ile bu bölgeleri hastalıkları kolaylıkla boyunda da kendisini göstermektedir. Tiroid bezinin boyunda bulunması bu bezi hastalıklarının yansımasına neden olur.  Kimi zaman kötü huylu tümör anlamına da gelebilen boyun kitlesi fark edildiğinde uzman bir hekime danışmak gerekir. Ancak erken yaşlarda görülen boyun kitlelerinin çoğu durumda kanser olmadığı da bilinmelidir. Boyun kitleleri hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamını okuyabilir ve kliniğimiz ile iletişime geçerek Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Boyun Kitlesi Nedir?

Anatomik olarak köprücük kemikleri ve çene arasında yer alan boyun bölgesinde lenf düğümleri konumlanmıştır. Bu bölge, lenf düğümleri açısından zengin olması ve yutak, gırtlak, tiroid bezi, tükrük bezleri gibi birçok oluşumu içermesinden dolayı hastalıkların oluşumuna müsait bölgedir. Ayrıca ağız ve diş enfeksiyonları bu bölgeye yerleşebilmektedir. Lenflerin enfeksiyon kapmasından dolayı oluşan şişlikler, konjenital (doğumsal) hastalıkların şişlikleri ve her türlü tükrük bezi hastalığı önce boyun bölgesinde şişlik olarak kendini gösterir. Kenjenital hastalıkların şişlikleri renksiz ve yaş ilerledikçe değişiklik göstermeyen kitlelerken kötü huylu tümörlerden dolayı oluşan kitleler çoğunlukla hareketsiz ve sert yapılıdır.

Boyun Kitlesi Sebepleri Nelerdir?

Boyun bölgesinde oluşan kitleler ve şişlikler genellikle bu bölgede yer alan lenf düğümlerinin veya lenf bezlerinin iltihaplanması ve enfeksiyon kapması sonucunda oluşur. Erken yaşlarda görülen şişlikler intihap veya doğumsal sebeplerden dolayı oluşabildiği gibi ileri yaşlarda bölgede yer alan dokuların normalden fazla büyümesi ve tümör oluşumu yaygın görülen nedenler arasındadır. Boyun kitlesi gelişimine sebep olan faktörler şu şekilde sıralanabilir:

  • Lenf bezlerinin büyümesi: Her yaşta karşılaşılabilen lenf bezler büyümesi çocukluk ve gençlik dönemlerinde yaşanıyor ise genellikle enfeksiyondan dolayı oluşan iltihaba bağlı kendini gösterir. İleri yaşlarda ise kötü huylu olma eğilimi görülmektedir. Lenf bezlerinde büyümeye sebep olan kitlelerin en sık rastlanan sebepleri; üst solunum yollarındaki enfeksiyonlar, ağız ve diş enfeksiyonları, bademcik iltihapları, kimi paraziter ve viral hastalıklar, orta ve dış kulak iltihaplanmalarıdır.
  • Konjenital (doğumsal) sebeplerden oluşan kitleler: Doğumsal sebeplerden dolayı oluşan kitleler genellikle çocukluk döneminde daha belirgin hale gelen tiroglossal kanal kistleri veya brankiyal yarık kistleridir. Üst solunum yolunda gerçeklen bir enfeksiyon sonucunda ağrılı bir hal alabilir. Çoğu durumda tanı bu dönemde konur. Enfeksiyonların tekrarlaması, estetik sebepler veya ilerleyen dönemlerde kötü huylu bir kitle haline dönüşme ihtimaline karşı cerrahi müdahele ile bölgeden çıkarılabilir.
  • Tükrük bezi hastalıkları: Bir kanal aracılığıyla ağız boşluğuna açılan tükrük bezinde şişlikler oluşabilir. Çoğunlukla bu şişliklerin oluşma sebebi bu kanalın bir çökelti veya taştan dolayı tıkanmasıdır. Enfeksiyon sıklıkla tekrarlıyorsa buna sebep olan taş veya tükrük bezi alınır. Tükrük bezindeki şişliklerin oluşmasındaki bir diğer sebep ise çocuklarda görülen kabakulak hastalığıdır.
  • Tiroid bezi hastalıkları: Boynun orta kısmında yer alan ve tiroid hormonu salgılamakla görevli olan tiroid bezinde hastalıkla genellikle “Guatr” olarak adlandırılan bir hastalıktan dolayı ortaya çıkar. Guatr büyük çoğunlukla yetişkinlerde görülen bir hastalıktır.

Boyun Kitlesi Tanısı Nasıl Konur?

Boyun kitlelerine yaklaşımda öncelikle elle değerlendirme yapılır. Sonrasında en etkili tanı aracı ultrason yöntemidir. Ultrason ile kitlenin yutak, gırtlak, lenf düğümleri, tükrük bezleri gibi organlar ile ilişkisi olup olmadığı, lenf bezi ile ilişkisi varsa kötü huylu olma özelliğinin varlığı değerlendirilir. Böylelikle kitle yapısının neyi çağrıştırdığı hakkında fikir sahibi olunur.

Boyundaki şişlik değerlendirmesinde eğer şüphe oluştuysa ikinci aşamada iğne batırılarak boyun bölgesinden hücre alınır. Bu hücrelerin değerlendirmesi hekime önemli ölçüde bilgi verir. Tiroid dahi birçok şişliğin sebebini tespit etmek için bu yöntem kullanılır.

Ultrason ile tatminkar yanıt alınamıyor ise başvurulan bir diğer yöntem MR ile bölgenin görüntülenmesidir. MR, boyun organları ve yapıları ile ilgili hekime daha detaylı bilgi sağlayacaktır. Boyunda hayati damarların ve sinirlerin bulunmasından dolayı tanı sürecinde bu bölgeye yaklaşırken dikkatli olmak gerekir.

Boyun Kitlesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Boyun kitlesi tedavi planlamasında boyundaki şişliğin sebebi; boğaz, yutak, gırtlak gibi organların uzantısı ise birlikte cerrahi planlanır. Eğer şişlik tiroid bezinde gerçekleştiyse tedavi planlaması buna göre yapılır.

Tükrük bezine ait boyun kitlelerinde iğne ile alınan hücre tipi değerlendirmesi nasıl bir ameliyat yapılacağı planını sağlar. Konjenital (doğumsal) yapıdan dolayı oluşan şişlikler doğrudan çıkartılır.

Boyun kitlesi lenf bezindeki büyümeden kaynaklı ise ve ultrason tetkikinde kötü huy özelliği olup olmadığına bakılır. Böyle bir özellik görülmezse şişliğin durumu bir süre gözlemlenebilir.

Boyun Kitlesi Fiyatları Ankara

Boyun kitleleri, boyun bölgesinde yer alan lenf düğümleri, tükrük bezleri, yutak, gırtlak ve daha birçok dokunun büyümesi veya şişmesi dolayısıyla oluşabilir. Erken yaşlarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonu bademcik iltihabı, doğumsal faktörlerden dolayı kendini gösterir. Tanısında elle değerlendirme, ultrason ve MR gibi yöntemlere başvurulabilir. Boyun kitlesi tedavisi, kitlenin oluşum sebebine göre değişkenlik gösterir. Boyun kitlesi fiyatları Ankara hakkında detaylı bilgiye ulaşmak isterseniz kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile görüşebilirsiniz.