Vestibüler Migren Tedavisi Ankara

Vestibüler migren tedavisi Ankara; migrene bağlı baş dönmesinin ve baş ağrısı ataklarının ortadan kaldırılması için uygulanan yaklaşımları içerir. Migren, baş ağrısına neden olarak kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Günümüzde migren rahatsızlığı olan hastalarda baş dönmesi görülme sıklığı %70’lere kadar çıkmaktadır. Bunların da büyük bir kısmı vestibüler migren hastasıdır. “Migrenöz vertigo” olarak da adlandırılabilen bu rahatsızlık, her yaşta görülebilir. Genellikle kadınlarda daha sık görülür. Tedavide ise en etkili yöntemlerden biri baş ağrısını ve baş dönmesini tetikleyen etkenlerden kaçınmaktır. Ankara vestibüler migren ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Migren Nedir?

Primer baş ağrısı grubunda değerlendirilen migren, küçüklük yaşlarından itibaren görülebilen ve düzenli ağrı ataklarına neden olan bir rahatsızlıktır. Migren ağrıları genellikle tek taraflıdır. Aynı zamanda bu ağrılara görme sorunları, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi şikâyetler de eşlik edebilir. Nedeni kesin olarak bilinmese de genetik aktarımın rahatsızlığın ortaya çıkmasında etkili olduğu düşünülmektedir.

Migren Belirtileri Nelerdir?

Migren, temelde baş ağrısı ile karakterize bir rahatsızlık olmasına rağmen başlangıcından sonlandığı süreçte farklı evrelere ayrılan ve farklı şikâyetlere de neden olabilen bir rahatsızlıktır. Ataklar, prodrom dönem adı verilen bir süreç ile başlar. Bu süreçte;

  • Depresif ruh hâli
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Duyarlılığın artması
  • Durgunluk
  • Düşüncelerin yavaşlaması
  • Konuşma güçlüğü gibi nöro-psikolojik etkiler görülebilir. Bunlar aynı zamanda migrenin en yaygın belirtilerindendir. Bu şikâyetlere baş dönmesi de eşlik edebilir. Bu durumdaki hastalarda genellikle vestibüler migrenden söz edilebilir.

Vestibüler Migren Nedir?

Vestibüler migren, kısaca baş dönmesinin eşlik ettiği migren türü olarak tanımlanabilir. Migren hastalığı ile baş dönmesi ilişkisi yakın zamana kadar bilinmemekte idi. Günümüzde migren hastalarında baş dönmesi sıklığının % 70 lere çıktığı bilinmektedir. Erişkinlerde yaşam boyun migren sıklığı yaklaşık % 15 kadardır. Yaşam boyu baş dönmesi sıklığının da % 7 lerde olduğu dikkate alınır ise genel nüfusun % 3 den fazlasında birlikte görülme şansı vardır. Günümüzde baş dönmesi sıralamasında Vestibüler Migren ikinci sırada yer almaktadır. En sık kendiliğinden oluşan baş dönmesi nedenidir.

Vestibüler Migren Belirtileri Nelerdir?

Vestibüler migren belirtileri de klasik migren belirtileri ile benzerdir. Bununla birlikte sese ve ışığa karşı aşırı duyarlılık söz konusu olabilir. Ayrıca baş dönmesi de baş ağrısı ile birlikte görülür. Bu nedenle ataklar hastanın günlük yaşamını ciddi oranda olumsuz etkileyebilir ve günlük işlerine devam etmesini engelleyebilir.

Vestibüler Migren Kimlerde Görülür?

Vestibüler migren her yaşta görülebilir. Genellikle kadınlarda görülen bir rahatsızlıktır. Bu hastalarda migren şikâyeti çok erken yaşlarda başlayabilir. Kendiliğinden ortaya çıkan baş dönmesi atakları vardır. Süre değişkenlik gösterir.

Vestibüler Migren Tanısı Nasıl Konur?

Vestibüler migren tanı sürecinde hastanın genel sağlık durumu değerlendirilip tanı konulabilir. Aynı zamanda iç kulak ile ilgili diğer hastalıklara dair şüphelerin de ortadan kaldırılması gerekir. Bu nedenle benzer belirtiler gösteren diğer iç kulak hastalıklarına dair testlerden de tanı sürecinde faydalanılabilir. Bu noktada;

  • Migren öyküsü
  • 5 dakika ile 72 saat arasında devam eden denge sistemi sorunları
  • Atakların %50’sinde ses ve ışığa karşı hassasiyet, görme bozukluğu ve denge sorunu olması
  • Yılda en az 5 atak oluşması dikkate alınabilir.

Vestibüler Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vestibüler migren tedavisinde en önemli etken baş ağrısı ataklarını tetikleyen etkenlerden kaçınmaktır. Uyku ve beslenme düzenine dikkat etmek, hastaların günlük yaşamının çok daha konforlu olmasını sağlayan başlıca etkenlerdendir. Vestibüler migrenli hastalarda baş dönmesi krizlerini önlemek için standart migren ilaçlarından yararlanılır. Migren ile birlikte diğer iç kulaktan kaynaklanan baş dönmesi yapan hastalıklar bulunabilir. Bu durumda altta yatan rahatsızlıkları incelemek ve bu doğrultuda bir tedavi planı yapmak da oldukça etkili olacaktır. Vestibüler migren tedavisi için yapılabilecek yaşam tarzı değişiklikleri:

  • Sağlıklı beslenmek
  • Düzenli uyumak
  • Stresten kaçınmak
  • Düzenli egzersiz ve spor yapmak
  • Migreni tetikleyen kahve ve alkol gibi içeceklerden kaçınmak.

Ankara Vestibüler Migren Tedavisi

Vestibüler migren, kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren ve şiddetli baş ağrılarına neden olabilen bir rahatsızlıktır. Bu nedenle doğru yöntem ve yaklaşımla tedavi edilmesi oldukça önemlidir. Kulak-burun-boğaz alanında uzman bir doktor tarafından kontrollü bir şekilde ilerleyen tedavi süreci ile migrenin neden olduğu baş ağrısı ve baş dönmesi şikâyetlerinden büyük oranda kurtulmak mümkündür. Ankara vestibüler migren tedavisi hakkında tüm merak ettikleriniz için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.