Kulağa Tüp Takılması Ankara

Kulağa tüp takılması Ankara,,orta kulakta sıvı varlığının tedavisinde kullanılan yöntemdir. Günümüz modern cerrahi yöntemleri sayesinde, işitmeyi olumsuz etkileyen pek çok kulak-burun-boğaz hastalığı daha pratik ve etkili çözümlerle tedavi edilebilmektedir. Tüp takılması da bu işlemlerden biridir. Özellikle tekrarlayan orta kulak iltihaplarının tedavisinde, kulak zarı çökmelerinde, basınç farklılıklarından kaynaklanan travmaların giderilmesinde oldukça etkili bir yöntemdir. Yazımızın devamında kulağa tüp takılması hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Ankara kulağa tüp takılması ve fiyatları hakkında daha fazla bilgi için ise Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Kulağa Tüp Neden Takılır?

Orta kulakta sıvı iltihabi nedenlerle oluşur. En sık rastlanan örnek özellikle çocuk yaşlarda geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası mukozanın şişmesi ödemlenmesi, bu durumun östaki borusunu da içermesidir.

Östaki borusu orta kulağı havalandıran bir yapıdır. Normalde kapalıdır, yutkunma kasları ile açılır ve orta kulağa hava pompalar. Orta kulak mukozası içerideki havanın karbondioksit oksijen dengesini sağlar. Östaki borusunun tıkanması ile bu hava azalır ve basınç düşer. Normalde dış orta hava basıncı ile eşit olması gereken orta kulak boşluğunda basınç düşünce orta kulakta sıvı toplanmaya başlar. Üst solunum yolu iltihabının olduğu durumlarda bu sıvıda mikroplar da bulunur.

Üst solunum yolu enfeksiyonunun düzelmesi ile orta kulaktaki sıvı da zaman içinde geriler. Aynı durum akut orta kulak iltihapları için de söz konusudur. Bu iltihapların genellikle antibiyotik ile düzelmesi beklenir.

Östaki borusu tıkanıklığının uzun sürmesi orta kulaktaki sıvının iyileşmesine engel olur. Hatta öyle ki, kronik iltihap bir süre sonra orta kulak mukozasında değişiklikler yaparak burada salgı yapan bir karaktere dönüşür. İşte bu durum kontrol altına alınamaz ise kulakta kronik sıvı varlığı oluşur. Bu sıvı kitlesi hastada 35-40 dB işitme kaybı yaratabilir.

Ayrıca hatırlanması gereken bir durum, östaki borusunun ucu genizde olduğundan bu bölgenin hastalıkları (tümörler özellikle) borunun ağzını tıkayarak orta kulakta sıvı oluşumuna neden olabilir. Geniz eti varlığı – orta kulakta sıvı oluşması arasında doğrusal bir ilişki kurulmaya çalışılmıştır. Geniz eti genzin tamamını kapatmakta ise bu düşünce mantıklı olabilir, ama böylesine durumlar nadirdir. Bu nedenle geniz eti ve kulakta sıvı varlığı ayrı ayrı değerlendirilmelidir.

Kulak tüpünün kullanıldığı en yaygın durumlar:

  • Tekrarlayan orta kulak iltihaplarının tedavisi
  • Orta kulakta biriken sıvının çıkarılması ve orta kulağın sürekli havalandırılması
  • Kulak zarı çökmesi ve tedavisi
  • Basınç farklılıklarının neden olduğu travmaların tedavisi

Kulağa Tüp Takılması Ne Zaman Gereklidir?

Geçmiş yıllarda, yukarıda sıraladığımız durumların tedavisinde en çok tercih edilen yöntem cerrahiydi. Ancak zaman içerisinde fark edildi ki bu rahatsızlıklara sahip kişilerde ameliyat gereksinimi olduğu düşünülen olguların bir çoğu cerrahi olmadan da iyileşebilme şansına sahipti. Bu nedenle günümüzde bu rahatsızlıkların tedavisinde ilk tercih edilen yöntem tüp takmaktır.

Genellikle hasta ameliyata uygun görülse bile cerrahi işlem için 3 ay beklenir. Bu noktada mevsimlerin durumunu bile göz önünde bulundurmak ve mutlaka hastanın sağlık durumuna ve ihtiyaçlarına uygun kararı vermek gerekir. Kış dönemleri genellikle işlem için daha çok tercih edilmektedir. Eğer yaz döneminde cerrahi kararı alındıysa cerrahi için kışın gelmesi beklenebilir.

Kulağa Tüp Takılması Nasıl Yapılır?

İşlem dış kulak yolundan yapılmaktadır. Mikroskop yardımı ile kulak zarına yaklaşık 3-4 mm lik bir kesi oluşturulmakta ve burada havalandırma tüpü yerleştirilmektedir.

Kullanılan Tüp Çeşitleri Nelerdir?

Kullanılan farklı tip tüpler vardır. Grommet adı verile tüpler makara şeklindedir. Bir ucu orta kulak diğer ucu ise dış kulak tarafına bakar ve ortasındaki delik vasıtası ile kulak havalanır. Tüplerin maksadı orta kulağı sürekli havalandırmasıdır. Bu makara tipi tüpler ortalama 6 ayda dışarı doğru itilerek düşerler. Zaten genellikle orta kulağın hastalığı da bu dönem içinde iyileşirler. Bu tüpler atılmasa da ihtiyaç duyulduğu zaman muayene ofisi ortamında kolaylıkla çıkartılırlar. Bu tüpler çıktıktan sonra takılmış oldukları delik bir hafta içinde kapanır.

T tüpler veya Paparella tipi tüpler kendiliğinden atılamayan tüplerdir. Daha uzun süre kalırlar. T tüpler muayene ofisi ortamında rahatlıkla çıkarılabilir. Paparella tipi tüpler ise çıkartılması ağrılı olacağından anestezi ortamı gerektirir. Bu her iki tüp de çıkarıldıktan sonra takıldıkları delik büyük olacağından kendiliğinden kapanmaları mümkün olmayabilir. Böylelikle kulak zarının deliğinin yama ile kapatılması gerekebilir.

Kulağa Tüp Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Kulağa tüp takıldıktan sonra bölgenin sudan korunması gerekir. Normalde özellikle kulağa basınçlı su verilmeyeceğinden banyo sırasında özellikle kulak koruması önerilmez. Ancak havuz ve denize girerken mutlaka kulağın tercihan silikondan yapılmış tıkaçlarla tıkanması gerekir.

Kulak Tüpü Ne Kadar Süre Kulakta Kalır?

Kulak tüplerinin kullanım süresi, tüpün çeşidine göre değişebilir. Tüplerin bazıları 6 – 9 ay kadar kulakta kalır ve sonrasında kendiliğinden vücuttan atılır. T-tüpler ise 1 yılı aşkın süre vücutta kalabilmektedir.

Ankara Kulağa Tüp Takılması ve Fiyatları

Kulağa tüp takılması, günümüzde özellikle sürekli tekrar eden orta kulak iltihaplarının tedavisinde en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Mikrocerrahi dediğimiz, oldukça hassas ve uzmanlık isteyen bir yöntemle yapıldığı için de mutlaka alanında deneyimli bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Deneyimli eller tarafından yapıldığında tedavide başarı oranı oldukça yüksektir ve güvenli bir işlemdir. Ankara kulağa tüp takılması fiyatları hakkında bilgi almak için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.