Sanal Gerçeklik Ankara

Sanal gerçeklik, bilgisayar yazılım uygulamaları ile birlikte “Goggle” olarak adlandırılan kişinin gerçek ortam ile ilişkisini tamamıyla kesen gözlük kullanımı ile hayatlarımıza giren bir uygulamadır. Sanal gerçeklik sağlık uygulamalarında da sıklıkla tedavi için bir araç olarak kullanılmaktadır. Kullanım alanlarına verilebilecek örnekler arasında denge sisteminin değerlendirilmesi ile baş dönmesi ile ilişkili hastalıkların tedavisi bulunmaktadır. Baş dönmesi ile ilişkili hastalıkların tedavisinde göz hareketlerinin değerlendirilmesi büyük öneme sahip olup Goggle gözlükleri bu ihtiyaca cevap verebilmektedir. Sanal gerçeklik Ankara hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için yazının devamını okuyabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Sanal Gerçeklik Nedir?

Sanal gerçeklik, kişinin sanal ortamda Goggle olarak adlandırılan özel gözlükler ve bir yazılım aracılığıyla bulunmadığı bir durumu yaşadığı izlenimi veren bir uygulamadır. Bu uygulama sağlık alanında da kendine geniş bir yer bulmuştur. Birçok hastalığın tanı ve tedavisinde yararlanılan sanal gerçeklik modelleri sofistike ve pahalı olan cihazların yerini almıştır. Denge problemi olan hastalara önerilen görsel yoğunluğun fazla olduğu pazar yerleri, alışverişe merkezleri gibi kalabalık ortamlarda bulunmak içinde bulunduğumuz pandemi koşulları sebebiyle sakıncalıdır. Sanal gerçeklik uygulamaları ise bu ortamları simüle ederek uygun ortam koşullarının oluşması sağlamış ve bu ihtiyacın giderilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Özellikle araç tutması, deniz tutması, yükseklik korkusu, klostrofobi gibi rahatsızlıkların tedavisinde alternatifsiz olarak görülmektedir.

Sanal Gerçekliğin Sağlık Alanında Uygulamaları Nelerdir?

Rod and Frame Testi

Özellikle statik denge organında problem yaşayan hastalarda bu problemin sebebini saptamak için sanal gerçeklik uygulamaları aracılığıyla Rod and Frame testinden yararlanılır. Bu test tanı yöntemlerinden bir tanesidir. Kişi sağa sola doğru hareket eden bir çubuğu dik durumdayken yakalamaya çalışır. Statik denge problemi olan kişiler çubuğu dik vaziyetteyken yakalayamazlar. Çubuğu sağa veya sola eğik bir şekilde yakaladıkları için statik denge problemi yaşayıp yaşamadıkları teşhis edilir.

Araç Tutması Tedavisi

Bir kişi içinde bulunduğu aracın hareketini gözleri, kasları ve eklemleri sayesinde algılar. Bu yapılardan iletilen bilgiler beyinde sentezlenir. Bu yapılardan gelen bilgiler birbiriyle uyumsuz ise kişi bulunduğu ortamda baş dönmesi, mide bulantısı ve kusma gibi şikayetlere sahip olabilir. Özellikle iç kulak problemi olan kişilerde daha belirgin olan bu durum hastayı rahatsız eder. Sanal gerçeklik uygulamaları aracılığıyla bu ortamın farklı şiddetlerdeki halleri simüle edilerek tedavi sağlanır.

Zorlaştırılmış Görsel Refleks Simülasyonu

Denge problemlerinin tedavisinde gözlerin koordinasyonunun sağlanması sıklıkla kullanılan bir yöntemdir. Çünkü gözler görmenin yanı sıra bir denge organı olarak da görev alır. Bu yüzden gözlerin belli bir noktaya sabitlenmesi ile görülen noktadaki görüntünün göz dibine yansıması ve bu görüntünün beyin sapındaki denge çekirdeklerine ulaşması için zorlaştırılmış görsel refleks simülasyonuna başvurulabilir. Böylelikle hastanın denge kaybı yaşadığı durumda yeniden koordinasyon kurması sağlanır.

Deniz Tutması

Deniz araçlarında kişi dengede kalabilmek için sabit bir referans noktasına ihtiyaç duyar. Böylelikle kişi içinde bulunduğu ortamın hareketini gözlemleyebilir, eklemleri ve kasları aracılıyla bu hareketi hissedebilir. Gözlemleri aracılığıyla gelen bilgiler araç tutmasında olduğu gibi beyinde uyuşmazlık gösteriyor ve kişi bu ortamda sabit bir referans noktası bulamıyorsa şiddetli baş dönmesi ve mide bulantısı gibi şikayetlere sahip olabilir. Sanal gerçeklik ortamında hastalar hafif şiddetten yüksek şiddete kadar olan dalgalara maruz bırakılarak bu sorunun çözümü hedeflenir.

Optokinetik Ortam Uyarısı

Baş dönmesi ve dengesizlik tedavisinde bir sanal gerçeklik modeli olan optokinetik ortam uyarısından faydalanılır. Görsel çevre hareketli ise baş dönmesi ve dengesizlik kendini gösterebilir. Bu durumda sanal gerçeklik modelleri ile hareketli ortam simüle edilerek bu problemin tedavisi sağlanır.

Görsel ve Postüral Doğal Hareketli Çevre Simülasyonu: Metro Simülasyonu

Görsel hareketliliğin yoğun olduğu ortamlar baş dönmesi ve denge bozukluğu olan hastaların yaşam kalitesi düşer ve baş dönmesi hissettikleri için bu gibi ortamlarda bulunmak istemezler. Bu durumun çözümü için kalabalık ve görsel yoğunluğu fazla ortamlardan biri olan metroların sanal gerçeklik yardımıyla simüle edilmesi sağlanır. Böylelikle beyin sapı ile gövde arasında yer alan denge çekirdeklerinin yeniden yapılandırılması ve iyileştirilmesi sağlanır.

Sanal Gerçeklik Fiyatları Ankara

Gelişen teknolojiler sayesinde sanal gerçeklik uygulamaları, kişilerin hayatlarında önemli bir yere sahip oldu. Bu uygulamalar sağlık alanı da dahil olmak üzere birçok alanda etkisini gösteriyor. Özellikle bu alanda yazılımlar ve Goggle gözlük aracılığıyla gerçek ortamlar stimüle edilerek birçok hastalığın tanısı ve tedavisi sağlanabiliyor. Özellikle çeşitli sebeplerden dolayı baş dönmesi ve denge problemi olan hastaların teşhis ve tedavisine kullanıldığı sanal gerçeklik uygulamaları bu alanda daha birçok ihtiyaca cevap veriyor. Sanal gerçeklik Ankara fiyatları hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak, merak ettiklerinizi danışmak isterseniz kliniğimize ulaşabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.