Ankara Baş Dönmesi Ameliyatları

Vertigo Ankara

Baş dönmesi Ankara ameliyatları, baş dönmesinin ilaç tedavisi ve kulak içi enjeksiyonlar gibi medikal yöntemler ile tedavi edilemediği durumlarda uygulanan cerrahi tedavi yöntemleridir. Baş dönmesini tedavi etmek için ameliyat ile açılan bölgeye enjeksiyon yapılması, dengeyi sağlayan yapının tamamen alınması veya denge sinirlerinin kesilmesi gibi yöntemler uygulanabilmektedir. Baş dönmesi vertigo Meniere hastalığı, kristal oynaması, vestibüler migren gibi farklı sebeplerden ortaya çıkabilen bir sağlık sorunudur. Özellikle ilaçla tedavi edilemeyen Meniere hastalarında cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir. Baş dönmesi ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Baş Dönmesi (Vertigo) Nedir ?

Baş dönmesi vertigo farklı sebeplerden oluşabilen kişinin etrafındaki objelerin döndüğünü hissetmesi ve dengesizlik sorunu yaşamasıdır. Baş dönmesi kişilerde nadiren ve anlık görülebileceği gibi bazı hastalıklar ya da sağlık sorunları nedeniyle gün içerisinde birkaç kere veya uzun dönemde tekrarlayan şekilde de meydana gelebilir. Bu şekilde tekrarlayan ya da uzun süreli olan baş dönmelerinin altta yatan nedeni araştırılarak tedavi edilmelidir. Baş dönmesi sırasında hasta :

  • Zeminin kayması
  • Etraftaki objelerin dönmesi
  • Bir tarafa doğru kayma
  • Kafa içerisinin boşalması
  • Gözlerin kararması gibi hisler ve rahatsızlıklar hisseder.

Baş Dönmesi Neden Olur ?

Vücutta dengeyi sağlamakta olan birçok sistem vardır. Bu sistemlerinin birinde yaşanan bir sorun sebebiyle dengesizlik ve baş dönmesi görülebilmektedir. Bu durumda baş dönmesi beyin, kulak, kalp hastalıkları ve diğer nörolojik problemler gibi sebeplerden olabilir. Baş dönmesine sebep olan hastalıklar periferik vertigo, kulak enfeksiyonları, parkinson, MS, kafaya alınan travmalar, beyin tümörleri, santral vertigo, meniere şeklinde sıralanabilir.

Bu hastalıklardan periferik vertigo, meniere hastalığı ve enfeksiyonlar iç kulak sorunları ile alakalıdır. Bu hastalıklarda tedavi yöntemi olarak ilaçlar, iç kulak enjeksiyonları ve kulak bölgesinde uygulanan cerrahi yollar kullanılabilir.

Baş Dönmesi Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?

Baş dönmesi tedavi yöntemleri, baş dönmesine sebep olan sağlık sorunu ya da hastalığa göre değişim göstermektedir. Kulak, burun boğaz dalında uygulanan tedaviler iç ve orta kulağa bağlı olarak meydana gelen baş dönmesi tedavileridir.

Özellikle Meniere hastalığında ilaç tedavisi ve enjeksiyonlar kullanılmaktadır. Genellikle ilaç tedavisi başarılı olsa da başarısız olduğu durumlarda iç kulağa yapılan kortizon enjeksiyonları ile tedavi sağlanabilir. Kulak içine kortizon enjeksiyonu ikinci aşama tedavidir. Kulak zarını aşarak enjekte edilen kortizonun orta kulak iç kulak arasında bulunan pencere aracılığı ile iç kulağa süzülmesi amaçlanır.

Baş Dönmesi Ameliyatları Nelerdir ?

Baş dönmesi ameliyatları ilaçla tedavi edilemeyen durumlarda son basamak olarak uygulanmaktadır. Basamak şeklinde ilerlenecek olursak baş dönmesi için yapılabilecek ameliyatlardan en zarar vermeyeni kese cerrahisidir. Aslında Endolenfatik kese cerrahisi 70 yıldır uygulanan bir cerrahidir. Zaman zaman popüler olmuş zaman zaman bir kenara itilmiştir. Bunun sebebi şimdiye dek başarısının çok yüksek olmamasıdır. Endolenfatik kese iç kulak sıvı basıncını dengeleyen organdır. İç kulak sıvı basıncının artmasından bu kese sorumlu tutulur bu nedenle cerrahi de bu organa odaklanmıştır.

2000 li yılların ortalarında kesenin içine kortizon enjeksiyonu fikri ortaya atılmıştır. Beyincik kılıfına yaslanmış olan keseye kulak kemiği açılarak ulaşılır. Kesenin üzerindeki kemik açıldıktan sonra içine kortizon enjeksiyonu yapılarak şişirilir. Daha sonra cerrahi alan kapatılır. Bu ameliyat ile hastaların işitme değerlerinde de iyileşme görülmüştür. Baş dönmesi kontrolü ise standart yapılan ameliyatlara kıyasla % 20 daha başarılıdır. Bu operasyon halen dünyada ve ülkemizde çok az sayıda merkezde yapılmaktadır.

Bunun dışındaki ameliyatlar tahrip edici operasyonlardır. Kulak kemiğinin geniş biçimde açılarak denge organının tam olarak yok edildiği ameliyatlar belki işitmesini tamamen yitirmiş kişilerde uygulanabilir. Ancak tahrip edici bir operasyondur.

Bunun dışında denge sinirinin kesilmesi baş dönmesi krizlerini kontrol altına alan en etkili yöntemdir. Bu esnada işitme siniri korunuyor olduğundan ameliyat sonrasında işitme kaybı beklenmez ama sonuçta denge siniri kesiliyor olması nedeni ile bu operasyon da tahrip edici ameliyatlar listesinde yerini alır. Cerrahi uygulamalar ile, ilaç tedavisi ve kulak enjeksiyonları ile erişilemeyen kesin sonuçlara ulaşmak mümkündür.

Ankara Baş Dönmesi Ameliyatı Fiyatları

Baş dönmesi vertigo denge sistemlerinden birinde meydana gelen bir sorun sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık sırasında hastalar çevrenin döndüğünü hissetme, bir yana doğru kayma, ayağın altındaki zeminin kayması, göz kararması gibi sorunlar yaşar. Baş dönmesi genellikle kısa zamanlı ve tek seferlik olarak gerçekleşir. Diğer yandan altta yatan bir sağlık sorunu ya da hastalık sebebiyle gerçekleşen baş dönmeleri tekrarlayan ve uzun süreli rahatsızlık veren formlara dönüşebilir.

Baş dönmeleri beyin, kalp, nörolojik hastalıklar ve kulak ile alakalı sorunlar sebebiyle oluşabilmektedir. Kulakta meydana gelen enfeksiyonlar, Meniere hastalığı ve periferik vertigo gibi hastalıklardan kaynaklanan baş dönmesi KBB hekimleri tarafından tedavi edilmektedir. Bu hastalıkların tedavisinde öncelikle ilaçlar ve iç ve orta kulak enjeksiyonları uygulanır. Bu enjeksiyonların işe yaramadığı durumlarda son aşama olarak baş dönmesi ameliyatları ile tedavi sağlanabilir. Baş dönmesi ameliyatları kese cerrahisi, dengeyi sağlayan yapının tamamen alınması veya denge sinirinin kesilmesi gibi çeşitli yöntemler ile uygulanabilir. Ankara baş dönmesi ameliyatları fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile irtibata geçebilirsiniz.