Kulak Zarı Ameliyatı Ankara

Kulak zarı ameliyatı Ankara bir diğer ismiyle Miringoplasti ameliyatı, kulak zarında meydana gelen hasar veya yırtılmayı tedavi etmeyi hedefleyen birtakım cerrahi operasyonlardır. Kulak zarı, dış kulak ve orta kulağın birbirinden ayrılmasını sağlayan, kulak yolunda yer alan, ince yapıda bir zardır. bu zarın bütünlüğünün bozulmasına sebep olabilecek akut orta kulak iltihabı, travma gibi daha birçok etken olabilir. Bu operasyonda kulak zarında yaşanan hasarın sebebi teşhis edilir ve kişiye uygun tedavi yöntemine başvurulur. Kulak zarı onarımı Ankara hakkında daha fazla bilgi için yazının devamını okuyabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Kulak Zarı Neden Yırtılır?

Kulak zarı çeşitli sebeplerden dolayı zarar görebilir ve yırtılmalar gerçekleşebilir. Sıklıkla karşılaşılan sebeplerden bir akut gelişen orta kulak iltihaplarıdır. Orta kulakta sıkışan iltihap en zayıf yer olarak kulak zarını bulur ve yaptığı baskı sonrasında kulak zarı delinir. Baskı süresince hasta şiddetli ağrı yaşayabilir. Kulak zarının yırtılması ile baskı ortadan kalktığından ağrı azalır. Akut orta kulak iltihabı iyileştikten sonra kulak zarında oluşan açıklık kendiliğinden kapanabilir. Ancak kulak zarındaki yırtılma büyük ise ve/veya orta kulaktaki iltihap tam tedavi edilmemişse bu delik açık kalabilir ve su ile temas halinde tekrarlayan kulak akıntılarına neden olabilir.

Kulak zarında yırtılmalara sebep olabilecek ikinci neden ise travmadır. Bu travma, darp sonrası olabileceği gibi, kulak zarına yönelik tıbbi işlemler sonrası da gelişebilir. Nadiren de olsa kişinin temizlik maksadı ile dış kulak yoluna sokmuş olduğu bazı cisimlerle kulak zarı yırtılabilir. Travma sonrası oluşan kulak zarı yırtıkları da sıklıkla 1 ay içinde kendiliğinden kapanabilir.

Kulak Zarının Delindiği Nasıl Anlaşılır?

Kulak zarının delinmesinin belirtileri şunlardır:

  • Kulak akıntısı (kulak iltihabının neden olduğu durumlarda)
  • Kulak ağrısı (kulak iltihabının neden olduğu durumlarda)
  • İşitme kaybı
  • Uğultu
  • Kulakta tıkanıklık hissi

Kulak zarının delindiğinden şüpheleniliyorsa uzman ve deneyimli bir kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.

Zarın Delik Olduğu Durumlarda Kulak Nasıl Korunur?

Kulağı koruyabilmek için kulak zarı yırtığı olan kişilerin kulaklarına su kaçırmaktan mümkün olduğunca kaçınmaları gerekir. Bunun için kişi su ile temasa girdiğinde kulak tıkaçlarını kullanabilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Hangi Durumlarda Uygulanır?

Kulak zarı ameliyatı, kulak zarının farklı sebeplerden dolayı zarar gördüğü durumlarda uygulanır. Bu sebepler;

  • Akut orta kulak iltihabı
  • Kulak zarının patlaması (Blast etkisi, tokat atmak vs)
  • Kulağa temizlik amaçlı yabancı cisim sokulmasından dolayı oluşan yırtıklar

Kulak Zarı Ameliyatı Hangi Yaşlarda Yapılır?

Hastanın işitme kaybı düşük ise kulak zarı ameliyatı 7 yaşından büyük hastalar için uygulanabilir. Tüp tatbiki sonrası kulak zarının delik kalması durumunda daha erken yaşlarda da uygulanabilir. İşitme kaybının yüksek olduğu durumlarda her yaştan hasta için bu cerrahi müdahaleye başvurulabilir. Operasyonun ilk fark edildiği anda yapılmasıyla ilerleyen süreçte hastalığın kişinin hayatını daha fazla etkileme ihtimalinin önüne geçilmiş olunur.

Kulak Zarı Delinmelerinin Neden Olabileceği İşitme Kayıpları Nedir?

Kulak zarındaki delinmenin büyüklüğü ve yeri, sebep olabileceği işitme kaybının derecesini belirler. Kulak zarındaki yırtılma genişledikçe işitme kaybı miktarı artar. Orta kulakta yer alan kemik zincirinde bir hasar meydana gelmişse işitme kaybı % 60 lara ulaşabilir. Eğer hasta kulak zarı yırtılması sebebiyle kulak akıntısı şikayetine sahipse ve bu şikayet sürekli olarak devam ediyorsa hastanın hemen uzman bir hekime danışması tavsiye edilir.

Kulak Zarı Ameliyatı Nedir?

Kulak zarındaki deliğin açık kalması durumunda zar onarıldıktan sonra yeni iltihaplanmaların olmaması oldukça önemlidir. Kulak zarı deliklerinin büyüklüğüne ve yerine göre 35-40 dB e kadar işitme kaybına neden olabilir, onarım sonrası bu işitme kaybı düzelir.

Kulak zarını onarımı için farklı yöntemlere başvurulabilir. Mikroskop, ekzoskop veya endoskop bu yöntemlerden bazılarıdır. Onarımda kullanılan materyal kişinin kendi dokusu olmalıdır. Bu doku kulak kepçesinin hemen üstündeki kası örten kılıftan veya dış kulak yolu girişindeki kıkırdağı örten kılıftan elde edilir. Burada amaç, kulak zarının yırtık kenarlarını canlandırılarak yamanın alttan yerleştirilmesidir.

Bu maksatla dış kulak yolundan yapılan bir kesi ile dış kulak yolu cildin ön kısmına doğru sıyrılır, orta kulağa girilir. Kulak zarının alt yüzüne elde edilen yama yatırılarak temasta kalacak şekilde bazı materyaller ile desteklenir. Uygun teknik ile yapılmış olan ameliyatın başarısı çok yüksektir.

Kulak Zarı Ameliyatı Sonrası Ne Yapılmalıdır?

Kulak zarı ameliyatı sonrası hastanede geceleme gerekmez. Hastaya koruyucu antibiyotik verilir. 10-12 gün içinde dış kulak yoluna konulan destek materyaller temizlenir. Su ile temasa genelde ameliyattan sonraki ilk 3 hafta izin verilmez.

Kulak Zarı Ameliyatı Ankara Fiyatları

Kulak zarı ameliyatı akut orta kulak iltihabı, çeşitli travmalar ve daha birçok sebepten dolayı yırtılan kulak zarının onarımı için başvurulan bir cerrahi müdahaledir. Kişinin kendi dokusu alınarak kulak zarına yama yapılır. Yamanın desteklenmesi için farklı materyallerden faydalanılır. Enfeksiyon riskini minimuma indirebilmek için operasyonun steril klinik koşullarında, uzman ve deneyimli bir doktor tarafından gerçekleştirilmesi gerekir. Kulak zarı ameliyatı Ankara fiyatları hakkında bilgi almak için kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilir, randevu alabilirsiniz.