Sinüzit Tedavisi Ankara

Sinüzit tedavisi Ankara, medikal ve cerrahi olarak uygulanabilen sinüzit hastalığı tedavi yöntemleridir. Sinüzit yüz kemikleri ve kafatası içerisinde bulunan sinüs boşluklarının iltihap ile dolması sonucu oluşan bir hastalıktır. Latince sığ boşluk anlamına gelen sinüs, solunan havayı nemlendirme, ısıtma, mukus salgılama gibi görevleri gerçekleştirmektedir. Sinüslerin iltihaplanması ile meydana gelen sinüzit baş ağrısı, burun tıkanıklığı, sarı-yeşil renkte burun akıntısı gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.

Sinüzit akut veya kronik olarak meydana gelebilir. Kronik sinüzit 12 hafta içerisinde iyileşmeyen durumdur. Akut ve kronik sinüzit tedavisinde öncelikle medikal tedavi uygulanır. Medikal tedavinin yanıt vermediği kronik sinüzit hastalarında ise cerrahi tedavi uygulanabilmektedir. Sinüzit tedavisi Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Sinüs Nedir ?

Sinüsler burun çevresindeki kemiklerin arasında bulunan boşluklardır ve dört çift olarak bulunurlar. Bunlar :

  • Alın bölgesinde bulunan frontal kemiklerin arasındaki frontal sinüsler
  • Elmacık kemikleri çevresinde yanakta bulunan maxiller sinüsler
  • Gözlerin arasında ve burnun iki tarafında bulunan etmoid sinüsler
  • Geniz bölgesinde bulunan sfenoid sinüsler olarak sıralanabilir.

Sinüs mukozasında bulunan solunum hücreleri normal şartlarda solunum sonrası vücuda alınan havanın ısıtılması, nemlendirilmesi, temizlenmesi ve mukus salgılanması gibi fonksiyonları gerçekleştirir.

Sinüzit Nedir ?

Sinüzit burunu çevreleyen sinüs mukozasının iltihaplandığında meydana gelen hastalıktır. Hücrelerdeki iltihaplanma virüs ve bakteri sebebiyle oluşabilmektedir. Sinüzit genel olarak akut ve kronik olarak görülür.

Sinüzit Neden Oluşur ?

Sinüzit genellikle virüs ve bakteri sebebiyle oluşmaktadır fakat sinüzit oluşmasında bireysel ve çevresel nedenler de vardır. Hastaya bağlı olarak meydana gelen sinüzitler

  • Burunda anatomik bozukluk olması
  • Burunda polip ya da tümör gibi lezyonların varlığı
  • Burun ve geniz eti
  • Alerjik bünyeye sahip olmak
  • Bağışıklık direncinin zayıf olması gibi sebeplerden oluşur.

Bireysel faktörlerin dışında hava kirliliği, sigara dumanı ve sigara kullanımı, hayvansal tüyler, toz, küf gibi çevresel faktörler de bireylerde sinüzit oluşmasına sebep olabilir.

Sinüzit Belirtileri Nelerdir ?

Sinüzit özellikle solunum sisteminde sorunlara sebep olarak semptom gösterebilir. Sinüzit belirtileri :

  • Sarı- yeşil burun akıntısı
  • Horlama
  • Nefes almada zorluk
  • Halsizlik
  • Burun tıkanıklığı
  • Göz ve burun çevresinde baskı
  • Öksürük
  • Koku alma problemleri
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Ses değişikliği ve ses kısılması olarak sıralanabilir.

Sinüzit hastalığı genellikle baş ağrısı ile ilişkilendirilmiştir. Sinüzit sonrası oksijensizlik ve iltihap sebebiyle baş ve göz çevresinde oluşan baskı hastalarda şiddetli baş ağrısına sebep olabilmektedir. İltihaplanmanın hangi sinüste oluştuğuna göre ağrı bölgesi değişebilmektedir. Yanak bölgesinde bulunan sinüslerde iltihap olduğunda yanak, diş ve kulak ağrısı görülebilmektedir. Onun dışında frontal, etmoid ve sfenoid sinüslerdeki iltihap göz ve baş çevresinde ağrı oluşturur.

Sinüzit Tanısı Nasıl Konulur ?

Akut sinüzit tanısında genellikle hastanın şikayetçi olduğu koyu renkli burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı, yüzde dolgunluk hissi, burun tıkanıklığı gibi semptomların varlığı yeterli olmaktadır. Ayrıca tanı konulurken sinüzitin virüs ya da bakteri kaynaklı olduğu tespit edilir. Bakteri kaynaklı sinüzitte hastanın burun ve ağız yollarından alınan örnekler kültür testine tabi tutulur.

Sinüs grafisi adlı radyolojik tetkik sinüzit tanısında artık hemen hemen hiç kullanılmamaktadır. Endoskop ile yapılan muayenede sinüslerin buruna açıldıkları delikleri ağzında iltihap görülmesi tanı için genelde yeterlidir. Sinüzit kesin tanısı için altın standart bilgisayarlı tomografidir. Bu tetkik yöntemi sinüs içerisindeki doluluk miktarını ve yapısal anormallikleri teşhis etmede kullanılır.

Sinüzit Tedavisi Nasıl Uygulanır ?

Akut ve kronik sinüzitte tedavi yöntemi olarak öncelikle medikal ve cerrahi olmayan destek yöntemleri uygulanmaktadır fakat ilaçlı tedavi planı sinüzit kaynağının virüs veya bakteri olmasına göre değişim gösterir. Bakteriyel sinüzit antibiyotik kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. İlaç tedavisin yanı sıra burun spreyi, bol su tüketmek, solunan havanın nemli olması gibi yöntemler de uygulanabilir.

Kronik sinüzitte ise tedavi planı sinüzitin sürekli oluşmasını tetikleyen nedene göre belirlenir. Alerji sebebiyle oluşan kronik sinüzitte alerji ilaçları ve alerjen maddelerin etkilerinin azaltılması gibi yöntemler uygulanır.

Kronik sinüzitte ilaç tedavisi ve burun için steroid uygulamaları ile tedavi sağlanır. Medikal yöntemin başarısız olduğu hastalarda cerrahi yöntem de uygulanabilir. Cerrahi tedavide tıkanıklıklar azaltılır ve sinüsler genişletilir ve buruna açılan ağızlarındaki tıkanıklıklar açılır.

Ankara Sinüzit Tedavisi Fiyatları

Sinüzit kronik ve akut olarak gerçekleşebilen burun çevresindeki sinüs yapılarında iltihaplanma sebebiyle ortaya çıkan hastalıktır. Sinüzit koku alamama, burun tıkanıklığı, koyu renkli burun ve geniz akıntısı, baş ağrısı gibi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Sinüzit tedavisinde sinüslerin rahatlamasını sağlayacak burun spreyi, bulunan ortamdaki havanın nemlendirilmesi gibi yöntemler uygulanır. Bakteriyel sinüzitte ise antibiyotik kullanımı gerekli olabilmektedir. Diğer yandan medikal ve konservatif tedavilere cevap vermeyen bazı kronik sinüzit vakalarında cerrahi tedavi uygulanır. Ankara sinüzit tedavisi fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.