Orta Kulak İltihabı Ankara

Orta kulak iltihabı Ankara, timpanoplasti, travma nedeni ile bozulmuş olan orta kulak ses iletim mekanizmasının yeniden yapılandırılmasıdır. Bu operasyonda kulak kemiği ve orta kulağın iç kısmına yerleşen iltihap temizlenir. Böylelikle kulak zarı ve ses iletilme mekanizması iyileştirilir. Orta kulak iltihabı genellikle kronik orta kulak iltihabına sahip hastalarda başvurulan bir cerrahi müdahaledir. Ancak bunun yanı sıra geçirilmiş travmalara bağlı kulak zarı yırtılmalarının da onarımında da sıklıkla uygulanır. Orta Kulak İltihabı Ankara hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamını okuyabilirsiniz ve kliniğimizi arayarak Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Kulak; ses iletim sistemi, açık dış kulak yolu, titreşen kulak zarı, sağlıklı mukozaya sahip iyi havalanan orta kulak ve birbiri ile ilişkisi sağlıklı olan kemikçik zincirinden oluşur. Kulak zarının etkilendiği durumlar ise tokat, dış kulak yolundan zedelenmesi gibi travmalar, akut ve kronik iltihaplardır. Kronik iltihaplarda kulak kemiği içinde bulunan havalan hücreler de hastalıktan etkilenir. Kemik içindeki bu iltihabın gelişiminin ilaç tedavisine yanıt vermemesi durumunda iltihabın daha da ilerlememesi için bu bölgenin da açılması gerekir. Orta kulak iltihabı ameliyatı ile kulaktaki iltihap temizlenir ve kemik zincirinin onarımı sağlanır. Hastalığın oluşma sebebi ve türüne göre farklı uygulamalara başvurulabilir. Orta kulak iltihabında önemli noktalardan biri kulak fizyolojisinin korunması olduğun için dış kulak yolunun anatomik bütünlüğünün korunması esastır. Böylelikle kişinin yaşam kalitesi etkilenmemiş olur.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı tıp dilindeki ismiyle otitis media; kulak zarının hemen arkasında bulunan, içinde işitmeyi sağlayan küçük kemik zincirinin yer aldığı kulak kısmında gerçekleşen iltihaplardır. Bakteri veya virüs sebebiyle oluşan orta akut kulak iltihabı gribal enfeksiyon, soğuk algınlığı veya alerji gibi hastalıklardan kaynaklanır. Kulak ağrısı, 38 derece ve üstü ateş, denge kaybı, baş ağrısı, iştahsızlık, kulak akıntısı bazı belirtileridir. Tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bu komplikasyonlar arasında hafif işitme kaybı yer alır. Enfeksiyonun orta kulakta uzun süre kaldığı durumlarda ise kalıcı işitme kaybı oluşabilir. İşitme kemikçikleri etkilenebilir, kulak zarında delikler oluşur. Bu yüzden tedavisi zamanında yapılmalı, iltihap kulağa zarar vermeye başladıysa Orta kulak iltihabı ameliyatına başvurulmalıdır.

Kimler Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Olabilir?

Orta kulak iltihabı ameliyatı ile kulak zarı onarımının 7 yaş üstündeki hastalar için yapılması önerilir. Hastanın kulak zarındaki hasar basit bile olsa ve bu operasyonun yapılmasını istemiyorsa kulak zarı açıklığının yaratacağı orta kulağa su kaçması ve tekrarlayan enfeksiyonlar ve ilerleyici işitme kaybı olasılığını kabul etmelidir. Bunun yanı sıra iltihap fazlaysa orta ve iç kulakta yer alan kemiklere ciddi zararlar verebilir. Bu durumda hastanın orta kulak iltihabı cerrahi operasyonunu acilen yaptırması önemlidir.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı

Orta kulak iltihabı ameliyatında kulak zarı tek başına etkilendi ise yalnızca kulak zarının onarılması yeterlidir. Bunun için hastanın kendi dokusu olan yakın çevreden edinilen kıkırdak ve kas doku kılıfları kullanılır.

Kemik içindeki bu iltihabın gelişiminin ilaç tedavisine yanıt vermemesi durumunda iltihabın daha da ilerlememesi için bu bölgenin de açılması gereklidir. Dış kulak yolunun arka kısmı bölgesinden tur (freze) yardımı ile açılarak iltihaplı hücrelere ulaşılır. Bu alan cerrahi anatomi açısından kritiktir. Sigmoid sinüs adı verilen beyin ana toplar damar sistemini boyna yönlendiren geçiş yolu vardır. Beyin ve beyincik yakın komşuluktadır. Çalışma alanının tabanında denge kanalları ve yüz siniri vardır. Bu nedenle bu alan dikkatli ve deneyimli cerrahi gerektirir.

Kulak kemiği temizlendikten sonra dış kulak yolunun derisi soyularak öne itilir ve orta kulakta bulunan sorunlu kısım temizlenir. Orta kulak temizliği sırasında da yüz siniri başta olmak üzere işitme ve denge organı komşuluğu vardır bu nedenle daha dikkatli bir cerrahi sürdürmek gerekir. Hastalık temizlendikten sonra kemikçik zinciri çekiç-örs-özengi bütünlüğü ve hareketi kontrol edilir. Eğer iltihaptan dolayı kemikçik erimesi var ise işitmenin iyileştirilmesi için onarılmalıdır. Eğer hareketi kısıtlandı ise hareketlendirilmelidir. Son olarak da kulak zarı onarımı yapılarak operasyona son verilir.

Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hastanın mastoid kemiğine müdahale edilmedi ise ameliyattan sonraki iki hafta içinde kulak içinde yer alan süngerler temizlenir. Ardından ameliyatlı bölgede yaşanabilecek olası enfeksiyonları engellemek için antibiyotik ve kortizon tedavisi önerilir. Hasta ortalama bir ay içinde iyileşme sürecini tamamlamış olur.

Hastanın mastoid kemiğine müdahele gerken hastalarda ameliyat süresi bir saate yakın uzasa da bu durum ameliyat sonrası iyileşme sürecini değiştirmez. Bu hastalarda iltihap mastoid kemiğine ulaşmıştır, mastoid kemiğe müdahele deneyim gerektirir bir durumdur. Mastoid içindeki tüm hastalıklı hücreler açılmalıdır aksi takdirde hastalık kendini tekrarlayabilir.

Kulak ameliyatlarından sonra hastaların, gribal enfeksiyonlardan korunmaya, kulağa fiziksel bir hasar almamaya, kulağa temas gerektiren hareketlerden uzak durmaya ve su kaçırmamaya dikkat etmesi tavsiye edilir. Eğer iç kulak ile ilgili bir müdahelede bulu nulmamış ise uçak seyahatinden sakınmaya gerek yoktur.

Ankara Orta Kulak İltihabı Ameliyatı Fiyatları

Orta kulak iltihabı ameliyatı kulakta oluşan çeşitli tümörlerden, travmalardan veya kronik orta kulak iltihabından dolayı kulakta yaşanan hasarın onarımı için başvurulan bir cerrahi müdahale yöntemidir. Bu operasyonla kemik zincirindeki sorunlar giderilir, bölgedeki iltihap temizlenir, işitme mekanizması iyileştirilir ve hastanın hayat kalitesi arttırılır. Orta kulak iltihabı ameliyatı Ankra fiyatları hakkında sorularınızı sormak için kliniğimizi arayabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.