Geniz Eti Ameliyatı Ankara
Geniz Eti Ameliyatı Ankara, burun ve boğaz arasında gelişen geniz eti dokusunun cerrahi operasyon ile alınmasıdır. Geniz etinin büyümesi sürekli ağızdan nefes alma, horlama, hırıltılı nefes, genizden konuşma gibi sorunlara sebep olabilmektedir. Tekrarlayan geniz eti iltihapları veya geniz etinde devamlı gelişme gibi sebeplerden geniz eti ameliyatı uygulanabilmektedir.
Geniz eti ameliyatı uygulanmadan önce medikal tedavi yöntemleri uygulanabilir. Ayrıca çocuklarda geniz eti büyümesi normal olduğundan ameliyat edilmeden önce bir süre beklenmesi gerekebilir. Geniz eti ameliyatı Ankara hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.
Geniz Eti (Adenoid) Nedir ?
Geniz eti ya da tıptaki ismiyle adenoid, lenf bezi yapısında ve burun ile ağız arasında bulunan üzüm salkımına benzeyen bir dokudur. Geniz eti bağışıklık sisteminin bir parçası olarak virüs ve bakterileri tutar. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirmek için tuttuğu virüs ve bakterilere karşı antikorlar üreterek vücudu hastalıklardan korumaktadır.
Geniz eti mikroplara karşı koruma görevini bulundurduğu lenfositler ile sağlamaktadır. Burun ve ağız arasında geniz etiyle benzer yapıda altı adet lenfoid doku bulunmaktadır. Bu altı doku iki bademcik, östaki borusu girişinde bulunan iki adet tuba tonsil, geniz eti (adenoid) ve dil kökünde bulunan lingual tonsil olarak bilinir. Altı lenfoid tarafından oluşturulan bu doku burun ve ağız bölgelerini mikrop ve diğer yabancı maddelerden koruyan Waldeyer halkası olarak adlandırılır.
Bazı çocuklarda geniz eti normalden daha büyük boyutlara ulaştığından farklı sağlık problemlerine sebep olur. Geniz eti boyutu burundan gelen hava kanallarını ya da kulak hava kanalları olan östaki borularını kapatacak büyüklüğe ulaştığında solunum sorunlarına neden olur. Diğer yandan çocuklarda geniz etinin bir miktar büyümesi normaldir.
Geniz Eti Büyümesi Hangi Sorunlara Neden Olur ?
Geniz etinin çocuklarda aşırı büyümesiyle solunum yolu ile alakalı çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkmaktadır. Burundan nefes almada zorluk, genizden konuşma, hırıltılı nefes, horlama, ağızdan nefes alma gibi belirtiler geniz eti büyümesiyle ortaya çıkmaktadır. Ayrıca geniz eti büyümesi dolaylı olarak hastalıklara ve rahatsızlıklara da sebep olabilir. Bunlardan bazıları sinüzit, iştahsızlık, orta kulak iltihabı, büyüme hormonu problemleri olarak sıralanabilir.
Geniz Eti Büyümesi Neden Oluşur ?
Geniz eti büyümesi bağışıklık sistemini tehdit eden unsurlar sebebiyle oluşmaktadır. Geniz eti büyümesine :
- Burun boşluğunda ve geniz bölgesinde sıklıkla alerjik reaksiyon görülmesi
- Ailesinde geniz eti büyümesi olan bireylerde genetik yatkınlık sebebiyle
- Virüs veya bakteri kaynaklı enfeksiyonların geniz etinde bağışıklık fonksiyonlarını çalıştırmasına sebep olması
- Burun ve ağız yolunu tahriş edebilecek kimyasal maddelere, tütün dumanına, hava kirliliğine maruziyet
Genellikle iltihaplanma gibi sebeplerden geniz eti büyümesi oluşur. Normal şartlarda geniz eti çocuklarda 5 yaşına kadar büyür ve 7 yaşından sonra küçülmeye başlar. Yetişkinlik döneminde geniz eti oldukça küçük bir boyuta ulaşır.
Geniz Eti Tanısı Nasıl Konulur ?
Geniz eti tanısında geniz etinin boyutunun ne kadar büyüdüğü gözlemlenir. Boyutuna göre tedavinin gerekliliği ve nasıl uygulanacağı planlanır. Geniz eti tanısında üç farklı görüntüleme yöntemi kullanılmaktadır :
- En sık uygulanan radyolojik görüntüleme Lateral Sefalogram denilen direkt görüntülemedir. Düşük radyasyonlu özel olarak çekilen bu filmde geniz eti silüteti ve genizi ne kadar doldurduğu izlenir. Bu yöntem endoskopi ile geniz etini değerlendirilemediği çocuk hastalarda kullanılabilir.
- Endoskopik Görüntüleme : Burundan ve ağızdan boğaza yerleştirilen ucunda ışıklı kameralar bulunan cihazlar ile geniz bölgesi görüntülenmesi elde edilir.
Geniz Eti Tedavisi Nasıl Uygulanır ?
Geniz eti tedavisinde fiziki ve radyolojik tanı yöntemlerine göre elde edilen bilgilere göre tedavi planlanır. Özellikle geniz etinin iltihaplı olması ve boyutuna göre karar verilir. İlk etapta geniz eti takibe alınır. Enfeksiyon sebebi ile büyüyen geniz etlerinde antibiyotik kullanımından sonra geniz eti küçülürse tedavi gerekli olmaz.
Enfeksiyon görülmeyen geniz etlerinde ise takip ile önce küçülmesi beklenir. Küçülme gözlenemeyen ve sağlık problemlerine yol açan büyümelerde öncelikle steroid içerikli burun spreyleri uygulanabilir. Medikal tedaviye rağmen iyileşmeyen hastalarda cerrahi yöntem uygulanabilir.
Geniz Eti Ameliyatı Nasıl Uygulanır ?
Geniz eti ameliyatı kararı verilmeden önce hastada bazı koşulların oluşması gerekir. Ameliyat gerektiren sebepler :
- Sık tekrarlayan geniz eti iltihaplanması
- Uyku apnesi (uykuda nefes tutma)
- Konuşma bozuklukları
- Kronik burun tıkanıklığı
- Geniz etinde tümör şüphesi oluşması şeklinde sıralanabilir.
Geniz eti ameliyatı genel anestezi altında uygulanır. Ağız yolu ile bazen endoskop yardımı ile uygulanır. Bazı hastalarda geniz eti alınırken bademciklerin alınması da gerekebilir.
Ameliyat sonrasında enfeksiyon görülmemesi için antibiyotik kullanımı başlar. Boğaz ağrısı kısa süre boyunca oluşabilir. Bu süreçte ağrı kesiciler kullanılabilmektedir. Ayrıca ameliyattan sonra birkaç gün boğazı tahriş etmeyecek yumuşak gıdalar tüketilmelidir.
Ankara Geniz Eti Ameliyatı Fiyatları
Geniz eti bağışıklık sisteminin bir parçası olarak burun ve ağız arasında bulunan lenfoid bir dokudur. Bu doku virüs ve bakteri gibi mikropları tutarak vücudu korumak için antikor üretimini sağlar. Geniz eti normalden daha büyük boyutlara ulaştığında solunum yolu problemlerine ve kulakta enfeksiyon gibi sorunlara yol açmaktadır.
Geniz etinin normalden fazla büyüdüğü durumlarda medikal tedavi yolları ve takip yöntemi uygulanır. Zaman içerisinde küçülme gözlenmeyen geniz etlerinin ameliyat ile tedavi edilmesi gerekebilir. Geniz eti ameliyatı kesi kullanılmadan yapılan kapalı bir ameliyattır. Ankara geniz eti ameliyatı fiyatları hakkında detaylı bilgi almak ve randevu oluşturmak için kliniğimiz ile görüşebilirsiniz.