Dış Kulak Hastalıkları Tedavisi Ankara

Dış kulak hastalıkları Ankara; çoğu durumda havuz, deniz ve kirli sularda var olan mikropların veya mantarın dış kulağa teması ve burada artış göstermesiyle oluşur. Ancak bu hastalıkların meydana gelmesindeki tek sebep bu değildir. Bunun yanı sıra kulak implantları, kulağı çubukla temizlemek ve daha birçok etken dış kulak yolunda hastalıklara sebep olabilir. Bu bölgeyle ilgili bir problemle karşılaşıldığında uzman bir hekime danışılmalı, hastalığın sebebinin tedavisi için problemin kaynağına bakılmalıdır. Problemin sebebine uygun tedavi yöntemleri başvurulmalı, erken tedavi yöntemleriyle diğer bölgelere bulaşabilecek bir enfeksiyon durumunda müdahale edilmelidir. Dış kulak yolu hastalıkları genellikle basittir ve ofis ortamında tedavi edilebilir. Ancak hayati tehlike doğuracak olanları da vardır. Dış kulak hastalıkları Ankara hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamını okuyabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.

Dış Kulak Hastalıkları Nedir?

Dış kulak hastalıklarından en sık karşılaşılanı dış kulak yolu iltihabı olmak üzere dış kulak kirinin birikmesi bir diğer ismiyle buşon, dış kulak yolu egzaması, kulak mantarı, dış kulak yoluna cisim kaçması, böllöz mirinjit, malign otitis eksterna, egzostos ve dış kulak yolu tümörleri olarak bahsedilebilir. Dış kulak yolundaki probleme bağlı olarak oluşma sebepleri değişkenlik gösterebilir. Bu sebeplerden bazıları; kulak çöpünün dış kulağa zarar vererek mikropların yerleşmesine sebep olması, havuz veya deniz gibi birçok kişinin kullandığı alanlarda yüzmek, banyo sonrası saç köklerinin iyi durulanmaması ve doğumsal sebeplerdir.

Bunların yanı sıra dış kulak yolu tümörleri de dış kulak hastalıkları arasında yer alır ve oluşması durumunda doğru bir tedavi yöntemi gerektirir. Dış kulak yolu kanserleri agresif seyirli tümörlerdir. Orta beynin, tükrük bezinin, yüz sinirlerinin ve büyük damarların komşuluğu nedeni ile kulak kemiğinin tamamının çıkartılması, tükrük bezinin çıkarılması ve boyun diseksiyonu gerekir. Nüks olasılığı yüksektir.

Dış Kulak Yolu İltihabı Nedir?

Yüzücü kulağı veya otitis externa olarak da bilinen dış kulak iltihabı, bu bölgede en sık rastlanan hastalıklardan biridir. Oluşma sebepleri arasında kulaktaki kirin kulak çöpüyle temizlenmesi sonucunda ilgili bölgenin tahriş olması, soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu hastalıkları, havuz ve deniz dolayısıyla dış kulağın enfekte olması yer alır. Dış kulaktan sarı ve yeşil renkli iltihabın akması, kulakta kızarıklık, şişlik, bölgedeki derinin dökülmesi gibi semptomlarla kendini gösterir.

Dış kulak yolu iltihabı tanısı ile kulaktan gelen sıvıdan örnek alınması ve laboratuvarda incelenmesi ile sağlanabilmektedir. Dış kulak yolu iltihabının tedavisinde öncelikle bölgeden gelen akıntı temizlenir. Böylelikle sonrasında kullanılacak olan antibiyotik içeren damlalar bölgenin iyileşmesinde daha etkin bir rol oynar. Kulaktaki şişliğin çok fazla olduğu durumlarda fitile benzeyen bir sünger yardımıyla iyileşme sağlanabilir.

Dış Kulak Yolu Tümörleri Nedir?

Dış kulak orta beyin, tükrük bezi, yüz sinirleri ve büyük damarları yakın bir şekilde konumlanır. Bu yüzden dış kulakta tümör görülmesi durumunda önemli dokulara yayılım gösterebilir. Dış kulak yolunda hücrelerin kontrolsüzce bölünmesi ve artış göstermesi sonucunda oluşurlar. Diğer kanser türlerinde de olduğu gibi erken teşhisi tedavide önem taşır.

Dış Kulak Yolu Cerrahisi

Dış kulak yolu iltihaplarının tedavisi genelde kolaydır. Ancak hastanın diyabeti varsa veya kanser tedavisi nedeni ile vücut direnci düşükse bazı mikroplarla bu iltihap negatif bir davranış üstlenir, çevre dokularda kangren oluşturabilir ve hayatı tehdit eder duruma gelir. Böyle durumlarda uzun süreli antibiyotik tedavisi yanı sıra hücresel beslenmesini yitirmiş dokular için cerrahi gerekebilir. Dış kulak yolu cerrahi yöntemlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Dış kulak yolu atrezisi

Dış kulak yolu doğuştan tek veya iki taraflı kapalı olabilir. İki taraflı olanlarda çocuğun işitmesinin erkenden rehabilite edilmesi gereklidir. Günümüzde bu rehabilitasyon, kemik iletimli implantlarla kolaylıkla sağlanmaktadır. İki taraflı kapanmalarda erken cerrahi düşünülebilir. Cerrahinin iki boyutu vardır: Dış kulak yolunun açılması ve de eş zamanlı kulak kepçesi deformitesi olduğu durumlarda kulak kepçesinin yeniden yapılandırılması. Dış kulak yolunun açılması ile orta kulak kemikçiklerinin kontrolü ve kulak zarının yeniden oluşturulması sağlanır ve işitmede iyileşme sağlanır. Ancak kulak kepçesinin orijinal kıvrımlarının oluşturulması uzman ve deneyimli ellerde dahi çok güç olmaktadır. Bu nedenle kulak şekli verilmiş protezler tercih edilmektedir. Dış kulak yolu kapanıklığı tek taraflı olduğu zaman genelde ameliyat kararını hastanın kendisinin vermesi beklenmelidir. 17-18 yaşına ulaşan hasta dış kulak yolunun açılıp açılmamasına kendisi daha doğru bilinçle karar verecektir.

Dış kulak yolu kemik uzantıları

Ekzotoz adı verilen bu kemik çıkıntılar daha ziyade tatlı su yüzücülerinde oluşur. Bazen büyüyerek dış kulak yolunu kapatır. Bu takdirde ameliyat ile çıkarılması gerekir. Ameliyat sırasında farkında olmadan orta kulağa girip yüz sinirini zedelemek olasıdır. Bu nedenle uzman ve deneyimli bir hekim tarafından dikkatle yapılması gereken bir cerrahidir.

Dış kulak yolu tümörleri

Dış kulak tümörleri eğer kötü huylu ise genelde çevre dokulara ve tükrük bezlerine yayılım gösterebilirler. Bu tip tümörlerde (kanserlerde) tüm kulak kemiğinin çıkarılması ve tükrük bezi ile birlikte boyun uzantılarının temizlenmesi gerekir.

Dış Kulak Yolu Hastalıkları Ankara Fiyatları

Dış kulak yolu hastalıkları Ankara kulağın enfeksiyon kapması, mantar oluşması veya sert bir çisim yardımıyla temizlenmesi gibi çeşitli sebeplerden dolayı oluşabilir. Genellikle kolaylıkla tedavi edilebilen hastalıklardır. Ancak, özellikle enfeksiyon veya tümör oluşumundan şüphelenildiği takdirde yayılım göstermemesi için uzman ve deneyimli bir hekime başvurulması gerekir. Dış kulak yolu hastalıkları fiyatları Ankara hakkında daha fazla bilgi almak için kliniğimize ulaşabilir ve Prof. Dr. Osman Nuri Özgirgin ile iletişime geçebilirsiniz.